Κήπος & βεράντα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μεταφύτευση;
Η μεταφύτευση βοηθά ένα φυτό να αναπτυχθεί, αφού οι ρίζες του έχουν περισσότερο χώρο και η ανανέωση του χώματος προσφέρει όλα τα συστατικά που χρειάζεται.
Πότε κρίνεται αναγκαία:
– Όταν το φυτό αναπτύξει ρίζες πάνω από την επιφάνεια του χώματος.
– Όταν το φυτό κιτρινίσει ή αρχίσει να ξεραίνεται από έξω προς τα μέσα.
– Αν το φύλλωμα του φυτού ξεπερνά σε διάμετρο τον όγκο της γλάστρας.
Σε ποιες περιόδους ενδείκνυται: Κατά κύριο λόγο, όταν δεν επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες (φθινόπωρο και τέλη του χειμώνα). Την εποχή, δηλαδή, που δεν υπάρχει υγρασία στα εδάφη και το περιβάλλον, αλλά και όταν η δραστηριότητα στο υπέργειο μέρος των φυτών είναι μειωμένη.
Κάποιες φορές, ωστόσο, η αλλαγή μιας γλάστρας μπορεί να γίνει και μέσα στην άνοιξη ή το καλοκαίρι, ακόμα κι αν το φυτό διανύει μια περίοδο ανθοφορίας. Σε αυτήν την περίπτωση, το πότισμα θα πρέπει να είναι συχνό.
Τι θα χρειαστείτε:
– Γλάστρα (θα πρέπει να είναι 1-2 φορές μεγαλύτερη από την αρχική)
– Φυτόχωμα (το κατάλληλο για κάθε κατηγορία φυτού)
– Υλικό αποστράγγισης (ελαφρόπετρα ή χαλίκια ή σπασμένα κεραμίδια, τα οποία ρίχνετε στον πάτο της γλάστρας πριν από το χώμα)
– Πιατάκι
– Ένα κομμάτι ύφασμα
– Ψαλίδι
– Γάντια
Ποια είναι η διαδικασία;
1. Διαλέγετε μια γλάστρα μεταφύτευσης με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο. Εάν χρησιμοποιήσετε πολύ μεγαλύτερη, το φυτό σας θα δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος σε βάρος της βλάστησης. Αν χρησιμοποιήσετε κεραμική, θα πρέπει να την αφήσετε μέσα στο νερό για μία μέρα, ενώ αν η γλάστρα είναι χρησιμοποιημένη πρέπει να καθαριστεί με μια σκληρή βούρτσα.
2. Επιλέγετε το κατάλληλο φυτόχωμα για κάθε κατηγορία φυτού (εσωτερικού χώρου, κάκτοι, καρποφόρα δέντρα, κηπευτικά, κωνοφόρα, οξύφυλλα).
3. Παίρνετε ένα παλιό κομμάτι ύφασμα και χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι το κόβετε σε τέτοιο σχήμα ώστε να εφαρμόζει τέλεια στη βάση της γλάστρας.
4. Τοποθετείτε ένα στρώμα από ελαφρόπετρα, χαλίκια ή σπασμένα κεραμίδια στον πάτο της, ώστε να στραγγίζουν τα νερά.
5. Κόβετε ένα ακόμη κομμάτι και το τοποθετείτε πάνω από την ελαφρόπετρα, τα χαλίκια ή τα σπασμένα κεραμίδια, για να συγκρατούνται τα χώματα της γλάστρας.
6. Ρίχνετε μέσα το φυτόχωμα, σε ποσότητα που να επιτρέπει στο φυτό που θα μεταφυτευτεί να τοποθετηθεί μαζί με το χώμα που έχουν συγκρατήσει οι ρίζες του από την προηγούμενη γλάστρα.
7. Παίρνετε την αρχική γλάστρα, την κρατάτε πολύ προσεκτικά από τη βάση και χτυπάτε ελαφρά το χείλος της, ώστε να την ξεκολλήσετε από το χώμα. Μπορείτε να χτυπήσετε το στόμιο πάνω σε έναν πάγκο ή να πιέσετε με ένα μολύβι το χώμα από την τρύπα που υπάρχει στο κάτω μέρος της. Μπορείτε, εναλλακτικά, να σπάσετε τη γλάστρα ή να την κόψετε με ένα ψαλίδι, εάν είναι πλαστική.
8. Τοποθετείτε το φυτό στο κέντρο της καινούριας γλάστρας και προσθέτετε χώμα μέχρι να γεμίσει. Προσοχή, δεν πιέζετε την μπάλα χώματος του φυτού που μεταφυτεύετε.
9. Συμπληρώνετε φυτόχωμα περιφερειακά του φυτού και πιέζετε πολύ ελαφρά με τα χέρια, ώστε να τοποθετηθεί σωστά το φυτό.
10. Προσθέτετε ακόμα λίγο χώμα και ποτίζετε. Μετά το πρώτο πότισμα, η στάθμη του χώματος θα κατέβει. Οπότε, συμπληρώνετε πάλι.
11. Επιλέγετε τη θέση όπου θα τοποθετήσετε τη νέα γλάστρα βάζοντας από κάτω ένα πιατάκι.
12. Ποτίζετε καλά μέχρι να βγει στο πιάτο λίγο από το νερό.
13. Αφήνετε το φυτό 5-10 μέρες σε σκιερό μέρος ραντίζοντας τα φύλλα του σε περίπτωση που αρχίσουν να μαραίνονται.